Preview Mode Links will not work in preview mode

Transparency Loop l دایره شفافیت


Dec 29, 2019

!سلام دوستان

من کوثر گوهری هستم و تصمیم دارم پادکست دایره شفافیت رو بهتون معرفی کنم. این پادکست قراره گفتگوهایی با کسانی باشه که توی حوزه شفافیت و فعالیت‌های مبارزه با فساد، در سراسر دنیا کار می‌کنن و در این گفت‌و‌گوها،  تجربه هاشونو در اختیار ما می‌ذارن. در مورد خودم بگم که من حقوق خوندم و تجربه کاریم توی زمینه تحقیق و پایش و ارزیابیه. دو سالی در افغانستان کار مبارزه با فساد کردم و الان هم توی همین زمینه فعالیت دارم. و اما در مورد موضوع پادکست...

این روزها ما زیاد در مورد فساد در دنیا، به خصوص فساد توی کشورمون، می شنویم؛ طوری که مرتب، خودمونو رو در معرض سیل خبرهایی در مورد فساد سیستم دولتی و ناکارآمدی نهادهای حاکمیت، می بینیم.
وقتی من میگم سیستم دولتی٬ منظورم چپ و راست یا این جناح و اون گرایش نیست. من در مورد نقص ها و کمبودهای سیستم اداری و سیاسی جامعه می‌خوام صحبت می کنم؛ جدای از اینکه چه حزبی و چه گروهی در قدرت باشن. می دونم که این روزها، صحبت کردن توی این چارچوب آسون نیست؛ ولی برداشت من اینه که این دولت ها، خوب یا بد، مجموعا برآمده از جامعه ما هستن؛ پس بهتره حرف‌رو ازجایی شروع کنیم که به بهبود اوضاع جامعه، کمک کنه. این گفت‌و‌گوها با همین نگاه انجام می‌شن.

 

خب از کجا شروع کنیم؟ مشکل از کجاست؟ ضعف قانون؟ دولتمردان ناکارآمد؟ فشار خارجی؟ تهدیدات امنیتی و نظامی؟ تحریمهای بین المللی؟ شکل نگرفتن ساختار سیاسی و اداری قانونمند تحت تاثیر اختلالات و نارسایی‌های جامعه در حال گذار یا  نبود فرهنگ شفافیت و امانتداری؟

من در این پادکست سه چیز رو می خوام به بحث و گفتگو بذارم. اول اینکه چه چیزی باعث این فساد و ناکارآمدی میشه؟ دوم اینکه چطور و با چه روش‌هایی می‌یشه اونو اصلاح کرد و سوم اینکه ما به عنوان شهروند چه سهمی در ایجاد این شرایط و چه نقشی در کاهش فساد داریم ؟

در مورد علتهای فساد، بنا رو بر این گذاشتیم که اول مشکل رو تعریف کنیم تا دقیقا مساله رو بشناسیم.  بعد، این سوال رو بررسی می کنیم که آیا سازوکاری رو می‌شه در نظر گرفت که مسئولان از فساد دور بمونن؟ آیا راهی وجود داره که اونا در مورد عملکردشون با شفافیت پاسخ‌گوی مردم باشن؟ اگر همچین امکان و ظرفیتی وجود داره، اون ظرفیت کجا و توی چه حوزه هایی هست؟

 در سوال دوم که چطور این ناکارآمدی یا ضعف ها رو میشه اصلاح کرد، توی این پادکست شما از کسانی می شنوید که به عنوان مثال، تصویب قانون دسترسی آزاد به اطلاعات رو در افغانستان پیگیری کردن و یا بی وقفه تلاش کردن تا اطلاعات قراردادهای شهرداری تهران به صورت شفاف برای مردم منتشر بشه یا پروژه ای رو راه انداختن که فعالیت های نمایندگان مجلس رو توی ایران رصد و ارزیابی کنن و از اونا پاسخگویی بخوان. همه اینها یک گوشه از تلاش هایی برای اصلاح سیستم بوده؛ تلاش هایی که هنوز  ادامه داره و منتظریم به نتیجه برسه.

و اما در باره سوال آخر  که سهم و نقش ما شهروندان توی این مسیر چیه. سعی ما بر اینه که جایگاه خاص و نقش مؤثر شهروندان رو در این زمینه بررسی کنیم، نقشی که برای ما چندان روشن و ملموس نشده.  اگر تا اینجا با من هستید پادکست دایره شفافیت رو گوش بدین و منو توی این مسیر همراهی کنید.
دایره شفافیت اشاره به مسیر دایره واری داره که ما باید طی کنیم تا بتونیم با فساد مبارزه کنیم. این مسیر از شناسایی مشکل شروع می‌شه، در قدم بعدی برای این مشکل «راه حل» پیشنهاد می‌شه و در قدم آخر توی این مسیر دایره وار،  قرار اینه که راه‌حل پیشنهاد شده، به طرف اجرا بره تا مشکل حل بشه. بعد از این مرحله قاعدتا دایره بسته میشه و این مسیر با شناسایی یک مشکل دیگه ادامه پیدا می کنه.
اگه گیج کننده بود، نگران نباشید! اولین اپیزود پادکست دایره شفافیت رو گوش کنین؛ بعدا در این مورد می‌تونیم بیشتر صحبت کنیم. فقط تاکید کنم که در فرآیند تولیدات آینده برای این پادکست، بی صبرانه منتظر نظرات و پیشنهادهاتون هستم!